Az iskolai erőszak valóban edzi-e a gyereket?

iskolai-eroszak

Kiközösítés, zaklatás, megszégyenítés, megfélemlítés: ezek a jelenségek nem újkeletűek, az internet és a mobileszközök azonban minden eddiginél tágabb teret tudnak adni a bántó szándékok megnyilvánulásainak is.

Természetesen régen is volt „cikizés”, egymás bántása, csak erre nem figyeltek annyira oda, mint napjainkban. Az internettel a lehetőségek száma bővült, hiszen így egyszerűbben, gyorsabban lehet másokról információt terjeszteni, „arc nélkül” könnyebb lejáratni másokat. Mindeközben a helyzetet fokozza, hogy az iskola és általánosságban a nevelés ma már sokkal kevesebb értéket ad át, mint korábban.

A cyberbullying egyik fontos sajátossága, hogy olyan személyiség is válhat online zaklatóvá, aki alapvetően nem tűnik erőszakosnak, vagy aki a valós életben nem is merne konfrontálódni vagy másokat bántani.

Tovább a teljes bejegyzéshez
684 Hits

Lelki edzés kiközösítés helyett - beszélgetés gyerekeknek

o-BULLYING-facebook

Utálkozás a suliban? Nem akar iskolába menni? Rosszul tanul?

Lelki edzés gyerekeknek, gyerekekkel, pszichológussal.

 

Felnőtt klienseimnél minden 2. felnőtt emlékszik, hogy kiskorában kapott gúnynevet, csúfolták, amire mai napig emlékszik. Megerősítette? Nem. Rombolta önbizalmát.

Naponta 2-3 gyermek keres meg azzal, hogy mit tud tenni a kiközösítés ellen, hogy el akarja hagyni az iskolát, s súlyos esetekben öngyilkos gondolatai is vannak.

Tovább a teljes bejegyzéshez
843 Hits

Egy „rossz” gyerek levele a tanárokhoz

gyerek
„Kedves Tanáraim! Lassan 14 vagyok, tele intőkkel és figyelmeztetésekkel. Rossz jegyekkel és romló magatartással. Meg kell felelnem a sulinak, meg kell felelnem a koromnak, meg kell felelnem a szüleimnek és meg kell felelnem a barátaimnak. Tanulnom kell nyolctól háromig, háromtól ötig, majd még este lecke és kis készülés. Ez 10 óra naponta. Te hány órát dolg ozol? Azt várják tőlem, hogy figyeljek és jól teljesítsek, de ehhez fejlesztenem kell az agyam olyan területeit, amit csak mozgással és játékkal lehet. Mikor tegyem ezt? Ha a testem már öntudatlanul is mozog, alig tudom fékezni, akkor szidást kapok. Anyáék válnak. Anyu és Apu nem igazán tudja kezelni a feszültségeit, sokat kiabálnak velem is, ettől én még rosszabbul érzem magam és félek. Amikor te váltál / szakítottál, tudtál a munkádra koncentrálni? Nekem is vannak rossz napjaim, de én még nem tudom, hogy kezeljem azokat. Neked vannak eszközeid a feszültség levezetésére? Tanítsd meg, kérlek....
Tovább a teljes bejegyzéshez
2748 Hits